Yacht Expert
Yacht Expert
 
RO   EN
 
 
 
Ce ati alege:
Cumpararea unei barci de 100.000 euro si navigarea in apele romanesti
Petrecerea vacantelor in sistem chartering
 
Facebook
 
       

 


Wakeboarding Culture - ep. 1


Wakeboarding-ul este un sport de nişă, dar care are şi în România un grup de practicanţi extrem de pasionat. Gabriela Ismailciuc de la Academia de Ski-Nautic & Wakeboarding ”Junior” ne face introducerea în tainele acestui sport.


Începând cu acest număr al revistei vom porni într-o călătorie într-un univers puţin cunoscut – cel al wakeboarding-ului.

Acest sport, devenit un stil de viaţă pentru unii şi total necunoscut pentru alţii, a născut şi continuă să nască pasiuni dintre cele mai arzătoare printre persoane de toate vârstele.

Wakeboarding-ul este un sport deosebit, ce îţi oferă libertate deplină şi te scuteşte de rutina antrenamentelor deoarece nici o tură nu este ca alta şi nici o zi nu se compară cu cealaltă.

Începuturile wakeboarding-ului au fost la fel de interesante precum este şi sportul în sine, rădăcinile lui afl ându-se într-un sport cu tradiţie îndelungată: "surfi ng-ul".
 
La sfârşitul anilor '80 Tony Finn împreună cu alţi prieteni surferi au construit un board mai mic decât cel de surf şi au început să se tragă cu barca. Uşor, uşor, ei au îmbunătăţit această creaţie a lor şi i-au pus foot straps-uri (legături folosite pe boardurile de windsurf ), au mai umblat la forma lui şi într-un final l-au denumit "skurfer" adică o îmbinare a surfului cu ski-ul nautic.

În 1990 Herb O'Brien o legendă a ski-ului nautic a luat legatura cu Finn şi a produs prima placă de wakeboard. Forma lui era mult îmbunătăţită, compoziţia structurii era deosebită şi au hotarât să-i dea denumirea de wakeboard ("wake"însemnând "siaj" în limba engleză). Herb O'Brien a înfi inţat atunci fi rma Hyperlite care a produs pentru mulţi ani cele mai bune wakeboarduri din lume.

Sportul a început să crească şi să ia amploare, au aparut concursuri şi au luat fi inţă asociaţii şi federaţii, au început să mai apară şi alte fi rme producătoare de wakeboarduri, au apărut rideri (practicanţi) care au adus acest sport pe culmi de neimaginat acum 20 ani – oameni care îşi dedică viaţa acestui sport şi care au făcut o carieră din practicarea lui.

Odată cu creşterea acestui sport au evoluat şi bărcile ce erau folosite pentru practicarea lui. MasterCraft – compania cea mai renumită pentru bărcile sale speciale de ski-nautic (pentru că aveau un siaj foarte plat, special pentru practicanţii de slalom) a scos la începutul anilor '90 o nouă linie de bărci special destinate wakeboardingului – seria X-Star – ce a revoluţionat industria bărcilor de sporturi nautice prin siajul său înalt, coca sa şi ulterior prin accesoriile special destinate wakeboarderilor: ballast system – un sistem de îngreunare a bărcii prin umplerea cu apă a unor tancuri special amplasate pentru ca bărcile

să lase un siaj imens – componentă de bază în wakeboarding, tower– o consolă aşezată pe barcă, pentru ca tractarea riderului să se facă dintr-un punct mai înalt decât barca ajutându-l pe acesta în săriturile sale, perfect pass – un computer de bord ce iţi poate aduce şi menţine barca la o viteza pre-setată. Ulterior, s-au adaugat şi sistemele de sunet, grafica deosebită a bărcilor şi multe altele pentru ca wakeboarderii – oameni cu spiritul liber prin definiţie, să se poată simţi şi da perfect.

În anul 2006 Herb O'Brien părăseşte compania Hyperlite şi urmat fiind de majoritatea inginerilor ce în atâţia ani i-au fost aproape, hotărăsc să realizeze cele mai bune wakeboarduri din lume fără a face vreun compromis. Parks Bonifay, Chad Sharpe, Emily Copeland-Durham şi Danny Harf, unii dintre cei mai renumiţi rideri din lume, rideri ce au uimit prin performanţele şi capacităţile lor, campioni, fiecare, cu multe titluri la activ, s-au hotarât să renunţe la contractele lor de sponsorizare cu alte firme producătoare de wakeboarduri, contracte ce le asigurau anual cecuri cu multe zerouri şi să-l urmeze pe Herb în această nouă aventură.

Alături de familia sa de prieteni Herb înfiinţează compania care a avut cea mai mare ascensiune în cel mai scurt timp din istoria wakeboardingului: RONIX Wakeboards!

Ronix Wakeboards – a revoluţionat piaţa de wakeboarding prin forma, compoziţia şi design-ul echipamentelor sale devenind cea mai puternică firmă producătoare de wakeboard-uri şi accesorii fiind în acelaşi timp şi un trend-setter în lumea sporturilor nautice. Ronix introduce pentru prima oară boots (legături de wakeboard închise în faţă) pe boarduri, aduce în compoziţia wakeboard-urilor carbonul, are aparate speciale ce modifică boots-ii pe piciorul fiecărui rider, pentru ca toată lumea să se simtă bine în ele, indiferent că are piciorul mai subţire, mai lat, mai gros sau platfus, foloseste memory foam pe mânerele saulelor – un material ce imprimă forma mâinii pentru ca prinderea mânerului să se facă mult mai uşor şi mai sigur, a făcut o întreagă colecţie special destinată fetelor/femeilor bazându-se pe calapodul special destinat lor. Ar fi foarte mult de spus dacă am încerca să descriem tot ce a făcut Ronix pentru wakeboarding într-un timp atât de scurt,dar principalul este că Ronix este sinonim cu performanţa dar dacă vreţi să vă daţi seama despre ce vorbim cel mai simplu ar fi să încercaţi.


Wakeboarding Company este unic importator al companiei Ronix Wakeboards în România şi sponsorul Academiei de Ski-Nautic & Wakeboarding "Junior" – aici puteţi învăţa sau vă puteţi perfecţiona cu ajutorul echipamentelor Ronix şi a celor mai buni instructori din ţară.

"Decanul" şi Instructorul principal al Academiei este Daniel Ismailciuc Junior, formatorul majorităţii practicanţilor de ski-nautic şi wakeboarding din România, ce are la bază o experienţă de peste 20 de ani. Daniel Ismailciuc face parte dintr-o familie cu traditie în sporturile nautice. Tatăl lui Daniel este Simion Ismailciuc - multiplu campion european, mondial şi oplimpic (medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de la Melbourne din 1956) la secţiunea caiac-canoe, devenit mai apoi antrenorul ce l-a descoperit şi îndrumat pe Ivan Patzaichin. Fratele mai mare al lui Daniel, Simion este cel care a înfiinţat primul club de ski-nautic din Romania înainte de 1989, baza nautică ce s-a aflat în staţiunea Neptun şi mai apoi în Bucureşti pe lacul Băneasa. Aici este şi locul unde Junior şi-a început activitatea de rider şi mai apoi de instructor în acest minunat sport.

Academia de Ski-Nautic & Wakeboarding Junior se află pe Lacul Snagov şi face cursuri de la începători până la avansaţi, având toate echipamentele necesare învăţării şi practicării în condiţii perfecte a sporturilor nautice cărora li se dedică.

Academia funcţionează din luna mai până în luna octombrie în fiecare zi de la ora 10 la 20. Dacă sunteţi interesat să practicaţi aceste sporturi deosebite puteţi accesa www.ski-nautic.ro şi veţi afla toate detaliile necesare pentru a intra în minunata lume a wakeboardingului.

Pentru a putea vedea sau cumpăra echipamente Ronix sau pur şi simplu pentru a afla mai multe detalii despre Ronix Wakeboards puteţi accesa www.ronixwake. ro.

Wakeboarding-ul în România este încă practicat de un grup destul de restrâns de oameni, dar vă puteţi alătura lor deoarece sunt simpatici şi foarte deosebiţi, fiind uşor de remarcat prin imbrăcămintea lor, gesturile lor şi bucuria cu care îţi povestesc cum a fost ultima săritură şi care a fost cea mai grea freză (căzătură) din viaţa lor.

Vă aşteptăm să vă alăturaţi familiei noastre de wakeboarderi – Hang Loose my friends!


 
HOMEREVISTAGALERIE FOTO
Copyright © 2017 AutoExpert Consult
Revista AutoExpert - Partenerul tau auto